Giliszta gyurusféreg. Navigációs menü


Tartalomjegyzék

Előfordulása[ szerkesztés ] Világszerte lehet gilisztákat találni. A közönséges földigiliszta egész Európában és Ázsiában előfordul bárhol, ahol a talaj és az éghajlat megfelelő számára.

 1. Эпонина вяло улыбнулась Николь и Элли.
 2. Az ascaris mellékhatásai
 3. Aki megkapta a parazitákat

Megjelenése[ szerkesztés ] A közönséges földigiliszta hossza általában 30 centiméter, de néha hosszabb is lehet. A giliszta színezete barna vagy vörösesbarna. A földigiliszta agya, szívei és légzőszervei az első néhány szegmensben vannak.

Ha ezek épen maradnak, a giliszta tovább él és növekszik, de a levágott farkából nem fejlődik új élet. A pontosan közepén kettévágott giliszta gyurusféreg azonban elpusztul. Eső után a még nedves földben kialakít magának egy folyosórendszert.

Enterobiasis

Más néven a gilisztát esőféregnek is nevezik. A folyosórendszer falának beomlását megakadályozza a giliszta testének ragadós váladéka, ami megszáradva egyféle ragasztó-kötőanyag a talajon.

Giliszta gyurusféreg folyosórendszerben legalább egy kitágított pihenőürege is van.

giliszta gyurusféreg

Hideg és száraz időben üregében golyószerűen összegömbölyödve nyugszik - így próbálja megőrizni a teste páratartalmát, és melegét. Tápláléka elkorhadt, elrothadt növényi részekkel kevert szerves anyag tartalmú föld, növényi maradékok, néha kis, elhullott állatok.

 • Az eddig tárgyalt csoportokkal nem is állnak közelebbi rokonságban, hiszen testfelépítésük szelvényezett metameria.
 • Giliszta gyurusfereg, A gyűrűsférgek | Pannon Enciklopédia | Kézikönyvtár
 • Pinwormok csak a belekben élnek
 • Giliszta – Wikipédia
 • A gyűrűsférgek | Pannon Enciklopédia | Kézikönyvtár
 • A krónikus Trichomonas tünetei férfiaknál
 • A Magyarországon előforduló féregfertőzések
 • Nagy László, infektológus A helminthiasis - azaz a férgesség mint betegség - olyan kórkép, amelyet a szervezetben parazita életmódot folytató férgek vagy azok lárvái idéznek elő.

Ha a talajban nem talál táplálékot, feljön a felszínre és ott keres olyan - többnyire növényi - részeket, amiket a járataiba behúzva el tud rothasztani és utána meg tud enni, emészteni. A giliszta a megemészthetetlen földet kis csomókban üríti ki testéből.

Így regenerálódnak a giliszták - Dívány, Giliszta gyurusféreg

Természetes ellenségei a vakond, a sün, a cickány, a békák, teknősök, százlábúak és a futóbogarak. Fogságban legfeljebb 6 évig él.

giliszta gyurusféreg

Szaporodása[ szerkesztés ] Az ivarérettséget hónapos korban éri el. A párzási időszak nedves, meleg nyári estéken van.

giliszta gyurusféreg

A giliszta hímnősmégis partnert kell keresnie a giliszta gyurusféreg. Párzás közben a két giliszta a földfelszínen spermát cserél; eközben egy nyálkás tok köti össze őket. A giliszta clitellumából más néven nyereg, fakó, mirigyekben gazdag megvastagodás teste első harmadában váladékot bocsát ki.

Mégis milyen giliszták, paraziták jelenhetnek meg a szervezetünkben és milyen betegséghez köthetjük őket? Idén februárban egy elképesztő esetről számoltak a lapok az Egyesült Államokban, Oreagon államban. Sáfár Zsófia Mássz velünk a Himalájában!

A nyálkás váladék tokot képez. Ezután a nyálkás tok végigcsúszik testén, petéket és spermát ragadva magával.

Közönséges földigiliszta – Wikipédia

A végén a giliszta kibújik a nyálkás tokból úgy, hogy a fejénél visszatűri a tokot. Az akár 20 petét is tartalmazó nyálkás tok hermetikusan bezárul és egy kokont képez.

giliszta gyurusféreg

Ez akár szélsőséges időjárási körülményeket is képes átvészelni. Többnyire csak egyetlen giliszta bújik ki belőle. A petéből való kifejlődéshez hónap kell.

Trichuriasis

Jelentősége[ szerkesztés ] Életmódjával tisztítja a talajt a korhadékoktól és rothadékoktól, megnövelve annak hasznos termőképességét. Sporthorgászatban halcsalinak használják.

 • Felfedezték a világ legrégibb spermiumát A gyűrűsférgek Már a szomszédunkban a méteres ragadozó féreg!
 • A helminthiasis akut fázisa kizárja a fejlődést
 • A lábak fájnak a férgektől
 • Николь рассмеялась.

Giliszta gyurusféreg szerves anyagnak tekinthető, amelynek a biológiai aktivitása százszorosa is lehet az elfogyasztott talajtörmeléknek. Főzve, vagy sütve húspótló lehet fehérjében szegény területeken. Ha, mint Normann tette, a földi gilisztát kettévágjuk, hátsó fele kínosan fog vergődni, míg mellső fele nyugodtan csúszik tovább. Ha mind a két részt újra ketté vágjuk, mindegyik elülső része nyugodtan mászik, míg a hátsó fél »fájdalom« jeleit mutatja.

giliszta gyurusféreg

Az egész jelenség magyarázata az, hogy a vágástól előre eső részeken rendezett mozgások vannak, a hátsó részeken rendetlen reflexmozgások észlelhetők, melyek azonban még egyáltalán nem jogosítanak fel fájdalomérzés föltételezésére. Számos megfigyelés azt mutatja, hogy alsóbbrendű állatoknak nincs fájdalomérzésük.